За що ми маємо "дякувати" Радянському Союзу!

Привіт всім, народ. 
Сьогодні хочу опублікувати реальну історію, яку розповіла мені моя знайома, про те як люди жили на селі сто років тому зі слів її бабусі. 
Бабуся Лариси Анатоліївни народилася наприкінці XIX століття в с. Березівка, що на Кіровоградщині в селянській родині. 
Вона там прожила і все своє життя, але я хочу звернути увагу на події з її дитинства, які відбувались на селі.
Розпочати хочу з фрази, з якої і розпочинала розповідь Лариса Анатоліївна:" Якщо я вам розповім, то ви мені не повірите". (І дійсно є чому дивуватися).
"Бабуся розповідала, продовжує пані Лариса, що коли вона ще була малою,то в селі майже ніхто не крав. 
Займатися крадіжками було бридко і робили це в основному ледацюги, котрі не бажали працювати, тому всі робили в себе на господарствах, а щоб нагло обкрадати сусідів, то такого не було. 
Тай до крадіїв ставилися зневажливо. 
Одного разу в селі господар впіймав на гарячому подружжя, яке хазяйнувало в нього на городі, так не було ні самосуду, ні тюрми для них - їх просто обмазали дьогтем, обсипали пір'ям, посадили на воза і провезли через все село гупаючи в бубон аби всі бачили. 
Подружжя не витримало такого приниження, продало хату і переїхало жити в інше місце. Господині, коли йшли з дому, то хату не запирали - вона ставила мітлу, якою підмітала в сінях вінячем догори біля дверей і гостеві зразу стає зрозуміло, що немає нікого вдома.
Молодь на селі була непитущою. Зібрались погуляти - буквально трішечки випили, заспівали, затанцювали і розійшлись, але п'янства самого не було." 
Справді виглядає дивно, порівнявши з реаліями сьогоднішнього часу?
"Змінилось все, продовжує пані Лариса, в часи колективізації, розкуркулення. Тоді вже і розпочали красти, бо селяни мусили якось виживати в ті нелегкі часи." І це дійсно так! Сьогодні на власні очі ми можемо бачити те, що зробив СРСР з нашим суспільством - він його перевернув з ніг на голову, постеравши багато моральних проинципів і цінностей, які мав наш народ. 
Саме СРСР нам привив таку негативну якість як крадійство. Чому всі так добре озиваються про Брєжнєва? - бо при ньому крали всі, не тільки партійна номунклатура, а й простий люд. Як же тут не згадати лозунг комуністів "грабь награбленное"? 
Активно цей негативний приклад подавала і влада совка грабуючи селян і відбираючи реманент, продукти, городину, грабуючи церкви, конфісковуючи ікони, коштовності, цінні книги і т.д. 
По суті така річ як крадійство українцям не властиве, ця негативна якість нам привита совком і яку й зараз на собі ми відчуваємо. 
Ось за що ми маємо так красно "дякувати" СРСР, а ще хочемо повернути ті часи, коли було всім "добре" і всі були "рівні" між собою...
За що ми маємо "дякувати" Радянському Союзу! За що ми маємо "дякувати" Радянському Союзу! Reviewed by Редактор on 07:23 Rating: 5
На платформі Blogger.